Himalaya Hrvatska na facebooku Himalaya Hrvatska na youtubeu  

Kratka priča o jednostavnom ali moćnom napitku 'LASSI'

  digestive-lassi

  Lassi je najpoznatiji ayurvedski napitak. Tradicionalno se koristi u Indiji a spominje se još u drevnim vedama. Ayurveda lassi od domaćeg kefira (ili domaćeg jogurta) smatra univerzalnim lijekom (panacejom) a posebno ga se preporučuje za regulaciju probave.

  Zašto ne piti običan jogurt? Jogurt nije baš idealna hrana jer je zapravo hladan, mastan i kao takav težak za probavu. Osobito je nezdrav kada ga jedete hladnog i kada ga jedete s voćem. Recimo, zdravo bobičastvo voće postaje nezdravo kada ga jedete s jogurtom. Jogurt može pogoršati menstrualne tegobe. Ljudi koji misle da će im nerazrjeđeni jogurt pomoći da smršave su u krivu. Jogurt stvara sluz ali izgubi ta nepovoljna svojstva kada se od njega napravi lassi. Dodavanjem vode i zraka miješanjem, promijene se navedene odlike jogurta i čine ga prozračnim, laganim, lako probavljivim.

  Kefir je jedan od najbolje probiotičke hrane no također pomiješan s vodom, puno je lakši za probavu. Moderni jogurt i kefir najčešće se dobivaju od mlijeka zatočenih krava hranjenih i sa GMO (genetski malformiranim organizmima). Danas se sve više sjemenje/zrnje i druga hrana rutinski ubija ozračivanjem ionizirajućim zračenjem. Kada se sjeme ozrači takvim zračenjem, DNA (DNK) mu je pokidana pa ne može proklijati. Za lassije vrlo bitno da se napravi od  neozračenog kefira ili jogurta koji sadrži korisne žive mikroorganizme (u protivnom lasi nije ljekovit nego je beskoristan.) Kako danas rijetko tko ima mogućnost sam napraviti svoj prirodni kefir ili jogurt, preporučamo da si nabavite onaj manje štetan u trgovinama zdrave hrane.

  Lassi je piće dobiveno miješanjem prirodnog jogurta ili kefira s vodom i začinima

  Lassi napravljen od pravog kefira (ili od pravog jogurta) liječi mnoge bolesti, a možete ga piti i u preventivne svrhe.
  Lassi će popraviti i neke štete koje su vašem tijelu nanijeli antibiotici. S obzirom da antibiotske terapije unište zdravu crijevnu floru (mikroorganizme neophodne za optimalno zdravlje), nakon terapije antibioticima potrebno je obnoviti crijevnu floru korištenjem lassija kojeg možete napraviti od prirodnog kefira. Lassi se ne smije raditi s vrućom vodom jer bismo tako ubili probiotske mikrobe (korisne mikroorganizme).

  Lassi stimulira metaboličku vatru i balansira sve tri doše (nervni, krvni i hranjivi faktor). Stavljanjem različitih začina u lassi, lassi se može prilagoditi različitim tipovima ljudi. na primjer, ako ste npr. vata tip osobe (s prenaglašenim nervnim faktorom) za vas će biti osobito korisno da u lassi dodate kumin (Cuminum cyminum). Zato se koristi kod zatvora, loše probave, gubitka apetita i drugih zdravstvenih poremećaja. Lasi se smatra "čudotvornim pićem" i tvrdi se da se osoba koja ga pije ne razbolijeva, a bolest izliječena lasijem se ne vraća.

Lassi se preporuča piti nakon ručka ili u kasno poslijepodne ali ne i u večernjim satima. Lasi, jogurt, kiselo mlijeko, sir i sličnu hranu nemoj jesti navečer jer bi zaštopali  određene šrote (kanale) čija je prohodnost važna za optimalno zdravlje.

Lassi se priprema miješanjem/bućkanjem jednog dijela prirodnog jogurta ili kefira s tri do osam dijelova vode (obično uz dodatak nekih začina, a može i malo soli). Bućkanjem se u vodu dovodi iz zraka kisik.

Lassi se može pripremiti u slanoj ili slatkoj varijanti. Evo par jednostavnih recepata:

1. Tipičan slatki lassi

Sastojci:

 • ¼ šalice prirodnog jogurta ili kefira
 • 1 šalica vode
 • ½ čajne žlice smeđeg šećera*(ili prema ukusu)

Postupak:

Sve zajedno izmiješajte ručno da vam lassi bude svježi, s kisikom otopljenim u vodi tijekom bućkanja.

Ako želite malo više začiniti, možete dodati:

 • 1 prstohvat samljevenog kardamoma
 • 1 prstohvat samljevenog cimeta
 • ½ čajne žlice ružine vodice

Poslužite na sobnoj temperaturi. Konzumirati najbolje nakon ručka.

*Umjesto smeđeg šećera možete koristiti med ili drugi zaslađivač po želji.

 

1. Tipičan slani Lassi (protiv nadutosti, za bolju probavu)

Lassi je jako važan ako radite detoksikaciju jetre, jer se svi toksini odlažu u debelom crijevu. Ovaj lassi potiče eliminaciju i tako organizmu pomaže izbaciti toksine puno brže.

Sastojci:

 • 1 šalica vode (sobne temperature, nikako ne hladne)
 • ¼ prirodnog kefira/jogurta
 • 1 prstohvat samljevenog đumbira
 • 1 prstohvat samljevenog kumina
 • 1 prstohvat samljevenog crnog papra
 • 1 prstohvat soli (najbolje keltska ili himalayska sol)

- neki uz to dodaju i ½ čajne žlice dobro usitnjenog svježeg korijandera

Postupak:

Sve zajedno dobro izmiješati tako da na površini nastane pjena i popiti nakon ručka – na sobnoj temperaturi ili minimalno rashlađeno.

Uživajte!